Jak na diabetes II. stupně – cukrovka se začátkem v dospělosti

14. 1. 2020 Off Od MUDr. Hana Havlíková

Počet jedinců nemocných cukrovkou každoročně stoupá, a to proto, že při stravování používáme stále více průmyslově upravených potravin, zmenšuje se fyzická zátěž a stoupá tak výskyt obezity.

Léčení diabetu vzniklého v dospělosti (II. typ) se zaměřuje na dosažení ideální váhy při udržení vhodné výživy. Pro diabetika je vhodné být mírně hubený, a to o pět až deset procent hubenější, než je ideální hmotnost. Nejčastěji touto chorobou onemocní lidé nad 45 let a ve většině případů se jedná o ženy. Mezi symptomy patří nadměrná žízeň, nadměrné močení, nadměrná chuť k jídlu a nedostatek energie. Diabetes vzniká proto, že se v organismu netvoří dost inzulinu ve slinivce břišní, nebo že je přebytek antagonistů inzulínu. Roli hraje i dědičnost, a proto by osoby s rodinnou anamnézou měly udržovat mírnou podváhu po celý život. Diabetik neumí využít glukózu na energii a čerpá jí z bílkovin a tuků. To může mít za následek vznik silného hladu s nenasytnou touhou po jídle. Nadměrný příjem potravy, který doprovází cukrovku, se označuje polyfagie. Při odbourávání tuku se uvolňuje do krve mnoho mastných kyselin a ketonů a krev se postupně stává kyselejší (normální stav je slabě zásaditá). Ketoacidóza začne postupně ohrožovat i život. Naštěstí k tomu dochází jen zřídka.

Doplňky stravy pro normální hladinu cukru v krvi hledejte zde

Diabetes II. typu může vzniknout z přejídání a nečinnosti, což vede k obezitě – zvláště v kombinaci mléka a cukru dochází rychle k obezitě a ke snížení imunity. Rychlé jezení (hltání) a nepravidelné stravování, nadbytek kávy a produktů s kofeinem a strava bez vlákniny, mohou být příčinou diabetu. Na vině mohou být i dusičnany a dusitany používané při přípravě uzeného masa a uzenin. Nelze zapomínat ani na některé léky, jako jsou kortikosteroidy, thiazidová diuretika a velké dávky kyseliny nikotinové.

Zdravotní stav zlepšuje, a proti vzniku diabetu působí, pravidelná životospráva, pečlivé rozkousávání potravy a dostatek spánku, cvičení, hlavně chůze a udržování přiměřené hmotnosti, strava s vysokým obsahem komplexních polysacharidů a hlavně vlákniny. Diabetikům se doporučuje zejména vláknina ze zeleniny, hladinu cukru v krvi snižují například zelené fazolky, syrová cibule a různá semena. Doporučuje se také každý den sníst 10 dkg syrového česneku.

Upozornění pro diabetiky:
Je důležité věnovat zvýšenou pozornost dolním končetinám – zvláště v prostoru mezi prsty. Diabetici by měli nosit zejména pohodlnou obuv, udržovat chodidla v teple, po umytí je důkladně osušit a vyhýbat se punčochám se švy a stahujícími gumami. Péči o mozoly a kuří oka přenechat lékaři či pedikérce. Boty nesmějí mačkat prsty a nemají být neprodyšné. Guma a umělá hmota neumožňuje odpařování potu. Na potivé nohy je vhodné používat kukuřičný škrob nebo mastek. Diabetici by také neměli chodit naboso, v sandálech a střevících s vysokými podpatky a měli by se vyvarovat řemínků mezi prsty.